Korisne informacije

Putne isprave, kućni ljubimci, važni telefonski brojevi...

Putni dokumenti

Photo credit: Tony Webster via Foter.com / CC BY

Photo credit: Tony Webster via Foter.com / CC BY

Za posjet Hrvatskoj viza vam neće stvarati glavobolje. U većini slučajeva bit će vam potrebna samo važeća putovnica. A ako ste državljanin EU-a, bit će vam dovoljna osobna iskaznica.

Hrvatski carinski propisi gotovo su u potpunosti usklađeni sa standardima EU-a.

Za dodatne informacije obratite se diplomatskim misijama i konzularnim uredima u inozemstvu ili posjetite mrežnu stranicu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija:

http://www.mvep.hr/en/consular-information/

 

Informacije o carinskim propisima

Carinski propisi u Republici Hrvatskoj gotovo su u potpunosti usklađeni s propisima i standardima EU-a. Međutim, vrijednost predmeta koji nisu namijenjeni prodaji i koji su uneseni u zemlju radi osobne upotrebe i oslobođeni plaćanja uvoznih davanja ograničena je na 2.200 kuna, a u zračnom i pomorskom prometu na 3.200 kuna.

Strana i domaća valuta te čekovi mogu se slobodno unijeti i iznijeti iz zemlje, a mogu ih unositi, odnosno iznositi strani i hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu. Međutim, prijenose u iznosu od 10.000,00 EUR ili više potrebno je prijaviti carinskom službeniku. Vrijednu osobnu opremu i ostale tehničke uređaje također je pri prelasku granice potrebno prijaviti carinskom službeniku.

Svaka osoba koja nema stalno ili privremeno boravište u Hrvatskoj ima pravo na povrat PDV-a za pojedinačne proizvode kupljene u Hrvatskoj za iznos koji prelazi 740,00 kuna. Pravo se ostvaruje nakon popunjavanja obrasca Tax Free koji potvrđuje carinski službenik tijekom izvoza kupljenih dobara, a tri mjeseca od datuma kupnje. Strani državljani moraju zatražiti povrat poreza u roku od šest mjeseci nakon izdavanja računa.
Za dodatne informacije obratite se Carinskoj upravi na adresi: www.carina.hr

 

Kućni ljubimci

DoriVaši su kućni ljubimci dobrodošli u Hrvatskoj! Ako svoje četveronožne prijatelje želite povesti sa sobom u Hrvatsku, jedini uvjet jest zadovoljavanje jednostavnogpregleda prije ulaska u zemlju. Na pregledu će se provjeriti ima li vaš kućni ljubimac mikročip, je li cijepljen protiv bjesnoćei ima li putovnicu ili veterinarsku potvrdu.

 

 

 

 

 

Ukratko o Hrvatskoj

Površina nacionalnog teritorija Hrvatske iznosi 56.594 km2 s 31.479 km2 priobalne vode prigodne za jedrenje, plivanje i ronjenje.
Hrvatska zauzima najveći dio istočne obale Jadranskoga mora koje, kao dio Sredozemnoga mora, duboko prodire u europski kontinent. Uski planinski lanac Dinara razdvaja sredozemnu regiju Hrvatske od srednjoeuropskoga kontinentalnog dijela, koji se prostire od istočnih rubova Alpa na sjeverozapadu do obala Dunava na istoku, obuhvaćajući južni dio plodne Panonske nizine.
Voda iz slavine pitka je u cijeloj Hrvatskoj.

Klima

Dođite u Hrvatsku i uživajte u trima različitim klimatskim zonama;
Na obali prevladava ugodna sredozemna klima uz velik broj sunčanih dana godišnje. Ljeta su vruća i suha, a zime blage i vlažne.
Temperature su u blagom padu kako se krećete prema unutrašnjosti gdje prevladava kontinentalna umjerena klima.
Na visinama iznad 1.200m dočekat će vas svjež planinski zrak, gdje u ljetnim mjesecima temperatura iznosi oko 13 ºC.

 

Valuta

Hrvatska se 2019. nada prijeći na euro, no do tada na snazi ostaje nacionalna valuta, hrvatska kuna, koja se sastoji od 100 lipa.
Novac možete razmijeniti u bilo kojoj banci, mjenjačnici, poštanskom uredu te u gotovo svim putničkim agencijama, hotelima i kampovima. Na gotovo svim prodajnim mjestima i na bankomatima moguće se koristiti i kreditnim karticama kao što su Visa, MasterCard, American Express, Diners, itd.

 

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
Instagram